Η γονεϊκότητα έχει αμέτρητες χαρές αλλά και πολλές προκλήσεις.

Τα παιδιά δεν έρχονται με «οδηγίες χρήσεως» και πολλές φορές ο γονιός αισθάνεται μπερδεμένος με όσα βιώνει. Ο φαύλος κύκλος των δυσκολιών δεν σταματά και καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά οι προκλήσεις μοιάζουν όλο και πιο σύνθετες.

 


Όσα κληρονομήσαμε από το δικό μας μεγάλωμα δείχνουν να μην είναι πάντα αποτελεσματικά ενώ οι φωνές των γύρω μας για το «τι είναι το σωστό» για τα παιδιά μας πολλές φορές μας κάνουν να χάνουμε την έμπνευσή και την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και να βιώνουμε ενοχές.

 

 Έτσι οι γονείς συχνά κατηγορούνται αλλά σπάνια εκπαιδεύονται.

O Dr. Thomas Gordon, βραβευμένος Ψυχολόγος στις ΗΠΑ και 3 φορές προτεινόμενος για το βραβείο Nobel, σχεδίασε το 1962 το πρότυπο Εργαστήριο Αποτελεσματικού Γονέα (ΕΑΓ) και έχει συμβάλλει ώστε πάνω από 1 εκατομμύριο γονείς να βιώσουν εντυπωσιακή βελτίωση στις σχέσεις τους με τα παιδιά τους. 

 

Οι αρχές του μοντέλου βασίζονται στην πίστη μιας ισότιμης και δημοκρατικής σχέσης ανάμεσα στο γονιό και το παιδί με σεβασμό  και ενσυναίσθηση για τις ανάγκες και των 2.

Μακριά από τον παιδοκεντρισμό αλλά και τον εξουσιαστή γονέα, ο Gordon μας βοηθά να ανακαλύψουμε το γονέα που έχουμε μέσα μας και όχι το γονέα-ρόλο.

 

Ο  Dr. T. Gordon δεν στάθηκε μόνο σε μια «θεωρητική» προσέγγιση της γονεϊκότητας αλλά έρχεται με πολύ πρακτικούς τρόπους και συγκεκριμένες δεξιότητες να μας βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.  

Από την πρώτη παρουσίαση του μοντέλου μέχρι σήμερα,  το Εργαστήριο Αποτελεσματικού Γονέα διαρκώς εμπλουτίζεται με νέα επιστημονικά δεδομένα, ελέγχεται ερευνητικά και πιστοποιείται για τα οφέλη του με επιτυχία, και ακολουθεί  το πνεύμα  και τις προκλήσεις της εποχής

55363017