Αποδέχομαι τον Εαυτό μου;

Ένα κείμενο για γονείς και όχι μόνο.

Πηγή: Gordon Training International, www.gordontrαining.com, 2014

Μετάφραση- Προσαρμογή: Σοφιάνα Μηλιωρίτσα, Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Εργαστηρίου «Αποτελεσματικός Γονέας του Dr. T. Gordon”  http://www.smilioritsa.gr

 

[Η μετάφραση αυτή έγινε με αφορμή την συνέντευξη του Ψυχοθεραπευτή Irvin Yalom στη Καθημερινή 16/11/2014 και τη ρήση του «….να αγαπάμε τον άλλο όπως είναι και όχι όπως τον ονειρευόμαστε»]

 

Αποδέχομαι τους άλλους, στο βαθμό που αποδέχομαι τον εαυτό μου. Σήμερα πλέον γνωρίζουμε ερευνητικά ότι αυτές οι δύο έννοιες συνδέονται.

Εάν δεν είμαι ανεκτικός με μένα, συνήθως δυσκολεύομαι να είμαι ανεκτικός και με τους γύρω μου. 

Ως γονιός χρειάζεται να θέσω στον εαυτό μου την εξής ερώτηση: “Πόσο μου αρέσει αυτό που είμαι;”

Εάν η ειλικρινής απάντηση που θα δώσω, δείχνει έλλειψη αποδοχής του Εαυτού μου, τότε χρειάζεται να επανεξετάσω τη ζωή μου και να εντοπίσω τους τρόπους εκείνους  που θα με κάνουν να νιώθω πιο γεμάτος με όσα φέρνω εις πέρας.

 Οι άνθρωποι που επιδεικνύουν αυτό-αποδοχή και αυτογνωσία είναι συνήθως πιο δημιουργικοί καθώς χρησιμοποιούν τα ταλέντα τους, αναπτύσσουν το δυναμικό τους, και επιτυγχάνουν τους στόχους τους.  

Οι γονείς που ικανοποιούν τις ανάγκες τους με παραγωγικό τρόπο και ανεξάρτητο όχι μόνο αποδέχονται τους Εαυτούς τους αλλά δεν αποζητούν την ικανοποίηση των αναγκών τους μέσα από την συμπεριφορά των παιδιών τους.

Δεν απαιτούν από τα παιδιά τους να τους βγάλουν ασπροπρόσωπους.  Οι άνθρωποι με υψηλή αυτοπεποίθηση, στηρίζονται σε όσα οι ίδιοι έχουν καταφέρει στη ζωή δείχνοντας μεγαλύτερη αποδοχή στα παιδιά τους και στον τρόπο που αυτά επιλέγουν να συμπεριφερθούν.  

Από την άλλη πλευρά, είναι πιθανό ένας γονέας να έχει πολύ λίγες ή και ακόμα  και καμία πηγή ευχαρίστησης και αυτό-εκτίμησης στην ζωή του. Τότε συνήθως προσπαθεί να ικανοποιεί την ανάγκη του αυτή μέσα από τον τρόπο που οι άλλοι θα αξιολογήσουν τα παιδιά του.

Γι’ αυτό το λόγο και  ο γονέας αυτός δεν επιδεικνύει μεγάλη αποδοχή στα παιδιά του. Πιο συγκεκριμένα, δεν αποδέχεται συμπεριφορές τους που ο ίδιος φοβάται ότι θα τον κάνουν να δείχνει «κακός γονιός».

Το να κάνω «καλά παιδιά»- με υψηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις, κοινωνικά επιτυχημένα, με δυνατότητες στον αθλητισμό- αποτελεί σύμβολο κύρους (status symbol) για πολλούς γονείς. Αυτοί οι γονείς έχουν «ανάγκη» να νιώθουν περήφανοι για τα παιδιά τους. Έχουν βαθειά ανάγκη τα παιδιά τους να συμπεριφέρονται κατ’ αυτό τον τρόπο, ώστε οι ίδιοι να φαίνονται «καλοί γονείς» στους άλλους. 

Με άλλα λόγια πολλοί γονείς μέσω των παιδιών τους προσπαθούν να νιώσουν αυτοπεποίθηση και αυτό-εκτίμηση. Έτσι το πεδίο είναι πρόσφορο για να δημιουργηθεί μια εξαρτητική σχέση καθώς ο γονιός εμφανίζεται ιδιαίτερα αγχωμένος με τα παιδιά απαιτώντας να συμπεριφέρονται με συγκεκριμένους τρόπους.    

 

                                                      Φωτογραφία Zoe Gambieraki


Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα για το Μοντέλο του Αποτελεσματικού Γονέα του DrTGordon και τα Εργαστήρια που διοργανώνονται, μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο www.smilioritsa.gr

 

55363017